• TERVETULOA JÄSTIPIÄHAUKKUJEN ETUSIVULLE.

Puumalan Erämiehet ry järjestää kokeen 1.-2.10.2022 sitkeille koirille, Savon sydämessä, hirvirikkailla alueilla.
Kilpailupaikka Särkiranta, Koskenseläntie 199, 52200 Puumala.

Pääpalkintona: Tracker Oy / Puumalan Erämiehet ry:n lahjoittamana Ultracom R10 koiratutka

Muita palkintoja:

Kalakontin om. Tanja Raivio lahjoittama puhelin Ulefone Power Armor 14 Pro, pitkäkestoisella 10000 mAh akulla.

Uittokalauston lahjoittama Burrell S12 HD+SMS 3 lähettävä riistakamera.


ILMOITTAUTUMINEN KOKEESEEN 13-24.09.2022
Sähköpostilla: riitta.tolvanen5@gmail.com Kennelliiton Ilmoittautuminen -lomakkeella. Ilmoittautumisen yhteydessä koiran Rek-/rokotus todistus sähköisesti. (valokuva riittää, rokotus todistuksessa pitää näkyä omistajan nimi.) lisäksi kilpailupaikalla tarkistetaan SIRU/ROKOTUSTODISTUS maastoarvonnan yhteydessä 3-4:ltä koiralta.


ILMOITTAUTUMISMAKSU 70 euroa, sisältää maastoeväät, nuotiopuut, (Kahvit saa mukaan, omiin termospulloihin) aamupala (puuro, leivät, leikkeleet, kananmuna, kahvi, tee,) päivällinen hernekeitto soppatykistä. (leivät, leikkeleet, kahvi, tee,) omat ruokatermokset mahdolliselle Jästipiä osuudelle.

Pitkämatkalaisille mahdollista majoittua jo 30.9. perjantaina paikanpäälle. yhteismajoitus johon mahtuu 16 henkeä veloituksetta. varaa paikkasi ajoissa ilmoittautumisen yhteydessä. Sauna lämpimänä myös perjantai iltana.


Maastoon tuodaan eväät sitkeä osuudelle tarvittaessa.

TILI: Puumalan Erämiehet ry FI36 5371 0120 0297 64

OSALLISTUJAMÄÄRÄ: noin 30 koiraa. Maastotilanteen salliessa otetaan kisaan mukaan useampikin, kannattaa siis ilmoittautua myös varasijalle. Koiranohjaaja tuo mukanaan kaksi tuomaria. Kyseessä on sitkeän kisa, joten voi ystävällisesti ilmoittaa ketkä tuomarit suostuvat istumaan tulilla yön yli.

Jästipiä Haukut -kokeessa käydään ns. normaalikoe ensin, jonka jälkeen testataan koiran hirvityöskentelyn sitkeyttä ja sitkeän työskentelyn ominaisuuksia. Hirvityöskentelyn arvioinnissa korostetaan haukkuminuutteja, pakenevan hirven seuraamista ja vesityöskentelyä.

 • Ylituomarina Jari Siponen
 • Kokeen ottelutoimikunta:
  Pj. Arho Puttonen
  Jari Ahonen
  Tanja Raivio
  Jukka Pölönen
  Riitta Tolvanen


  AIKATAULU
  Lauantai 1.10.2022
  05.00 Ilmoittautuminen (HUOM. MAASTOARVONTA ILMOITTAUTUMISEN YHTEYDESSÄ) ja aamupala
 • 06.00 Ylituomarin puhuttelu, sen jälkeen korttien jako, ryhmäytyminen, maastoeväät matkaan ja maastoon
  14.00 Tapahtumien selvitys ylituomarille
  14.30 Sauna ja ruokailu (aina klo 20.00 saakka)
  20.00 Normaalikokeen tulosten julkaisu ja palkintojen jako (noin aika)
  21.00 Normaalikokeen päättäminen (noin aika)

  Sunnuntai 2.10.2022
  Jästipiä Haukut -kokeen purku ja palkintojen jako, kun viimeinenkin koira on metsässä asiansa kertonut


  VINKKEJÄ MAJOITUSTA TARVITSEVILLE
  Koskenselän Lomakylä http://www.koskenselka.fi/
  Hostell rantapappila https://visitpuumala.fi/majoitus/hostelli-rantapappila/
  Sahanlahti http://www.sahanlahtiresort.fi/
  Karhukoski (n. 50km Puumalan kirkolle) www.karhukoski.comJÄSTIPIÄ HAUKUT

Todellisen hirvityöskentelyn seuraamisen arvioinnissa korostetaan:

- haukkuminuutteja, pakenevan hirven seuraamista ja vesityöskentelyä

- koiran hirvityöskentelyn sitkeyttä ja sitkeän työskentelyn ominaisuuksiaSÄÄNNÖT

1. Jästipiä koe alkaa välittömästi virallisen HIRV kokeen jälkeen.

2. Hirvityöskentelyn seuraamiseen saa käyttää kaikkia teknisiä apuvälineitä. Riittää, että toinen tuomareista, maasto-opas tai maastoon kisan aikana vaihdettu, ottelu-toimikunnan hyväksymä, henkilö toteaa haukun tai seuraamisen joko itse kuulemalla, GPS-laitteella tai VHF-paikantimella. Päätös seurantamenetelmästä tehdään HIRV kokeen alussa. Mutta jos koira jää jästipiä osuudelle, koiran omistaja velvoitetaan antamaan koiran pannan tiedot koetoimikunnalle. (järjestäjä ei käytä tietoja muuhun kuin jästipiäseurantaan, tietoja ei luovuteta ulkopuolisille).

3. Koiran työskentelyä ei saa tukea millään tavalla. Näin koiran kutsuminen, hirven karkottaminen, minkäänlainen ääntely tai näyttäytyminen koiralle on kielletty. Kuitenkin onnettomuusriskin minimoimiseksi kontakti koiraan sallitaan esimerkiksi valtatien ylityksessä työskentelyn katkeamatta.

4. Työskentelyä on, mikäli olosuhteet sallivat, seurattava koiraa häiritsemättä, riittävän matkan etäisyydellä.

5. Jästipiä kokeen paremmuus ratkaistaan niin, että eniten pisteitä saavuttanut koira voittaa. Toiseksi eniten pisteitä saavuttanut koira on toinen jne.

Tasapisteisiin päättyneiden koesuoritusten paremmuus ratkaistaan siten, että vähemmillä lähtöpisteillä tasatulokseen yltänyt koira voittaa.

Mikäli koesuoritusten lähtöpisteet ovat samat, pitemmän työskentelymatkan varsinaisen HIRV kokeen aikana saanut koira voittaa.


Pisteiden lasku:

Jästipiä kokeen pisteisiin lasketaan virallisen HIRV kokeen loppupisteet sekä hirvityöskentelystä, pakenevan hirven seuraamisesta, vesityöskentelystä ja yhteydenotosta kertyvät pisteet.

Lisäpisteitä koira saa jatkettuaan hirvityöskentelyä varsinaisen koe-erän jälkeen niin, että jokainen täysi kymmenminuuttinen (10) lisää loppupisteitä yhdellä (1) pisteellä. Hirvityöskentelyksi hyväksytään kiinteä seisontahaukku, siirtyvä haukku ja pakenevan hirven seuraaminen.

Lisäpisteitä antaa pakenevan hirven seuraaminen, jonka ei tarvitse päättyä seisontahaukkuun. Pisteitä annetaan 1 km/1 piste, esim. 15 km = 15 pistettä.

Todettu vesityöskentely korottaa loppupisteitä kaksi (2) pistettä. Minimi vesi-työskentelymatka on 10 m.

Loppupisteitä korottaa kaksi (2) pistettä kun koira ottaa yhteyttä yhden kerran yli 120 minuutin työskentelyn jälkeen koko Jästipiä –erän aikana. Koiran on palattava 30 min sisällä ja aloitettava uusintahaukku.


Työskentelyn päättyminen
Hirvityöskentely katsotaan päättyneeksi

Kun koira ottaa yhteyttä joko tuomariin tai ohjaajaansa alle 120 minuutin hirvityöskentelyn jälkeen, tai toisen kerran yli 120 minuutin hirvityöskentelyn jälkeen.

Kun haukkutiheys on alle 40 haukahdusta minuutissa 30 minuutin ajan yhtäjaksoisesti.

Kun koiran todetaan olevan haukkumatta yli kymmenen (10) minuuttia ja kyseessä ei ole pakenevan hirven seuraaminen tai yhteydenotto. Mikäli tilanne tulkitaan pakenevan hirven seuraamiseksi, on seuraaminen todettava varmuudella.

Kun työskentely katsotaan päättyneeksi, on siitä välittömästi ilmoitettava koepaikalle.